divendres, 17 d’octubre del 2008

Modernisme-Víctor Català

Modernisme

El modernisme va ser un moviment cultural produït a Occident a la fi del segle XIX i al començament del segle XX. En art, tot i que a Catalunya té un sentit molt més ampli (vegeu modernisme català), va tenir incidència sobretot en l’arquitectura i les arts decoratives.
En la literatura les característiques més importants són el preciosisme, l’exotisme, la bucolització de les àrees rurals, la dualitat. Tenen molta influència el simbolisme i el parnassianisme.
Un dels símbols més importants és el cigne. El modernisme oposa allò que és llatí a allò que és anglosaxó. El modernisme és una reacció que va en contra del positivisme, i que s’interessa per la teosofia i les ciències ocultes. En la narrativa s’oposa al realisme, optant per la novel•la històrica o la crònica d’experiències de l’al•lucinació i la bogeria; la descripció d’ambients de refinada bohèmia. Introdueix el personatge de la dona fatal, que porta els homes al plaer i a la mort. Uns dels escriptors catalans modernistes es Víctor Català. En realitat va ser una dona, que es deia Caterina Albert i Paradís.

Víctor Català( Caterina Albert i Paradís)
Caterina Albert i Paradís (l’Escala, 1869-1966) fou una escriptora catalana que participà en el moviment del Modernisme i en fou autora d’una de les seves obres literàries cabdals, la novel•la Solitud, el 1905. Inicià la seva carrera literària, de molt joveneta, col.laborant a l'Almanach de l’esquella de la Torratxa. Publica els seus primers textos -poemes de temàtica amorosa- entre el 1897 i el 1900 sota el pseudònim de Virgili d'Alacseal.
Al 1898, que es presenta als Jocs Florals d'Olot amb el poema "Lo llibre nou" i el monòleg "La infanticida". Ambdues obres li foren premiades. Amb el monòleg, però, l’escriptora tingué un gran disgust, ja que el jurat d’aquell certamen s’escandalitzà quan va saber que darrere d’aquella peça de teatre, tan punyent per la seva temàtica, hi havia una jove escriptora de l’Escala. A partir d’aquell fet, Caterina Albert es va amagar darrere el pseudònim Víctor Català, que va prendre d’un personatge de la novel•la Càlzer d’amargor, que en aquell moment estava escrivint. Totes les obres que va publicar al llarg de la seva vida les va firmar amb el pseudònim.